1. Keskitetty hiiri

Käyttäessäsi RollerMouse-hiiren kaltaista keskitettyä hiirtä kätesi pysyvät ergonomisesti katsoen oikeassa kohdassa eikä hiirtä tarvitse missään vaiheessa kurotella. Keskitetty hiiri tuo myös vaihtelua työasentoon, sillä sitä on helppo käyttää molemmilla käsillä.

2. Matala ja pienikokoinen näppäimistö

Monet tavalliset näppäimistöt ovat liian leveitä, jolloin käsivarsia on pidettävä epäergonomisessa kulmassa. Näppäimistön tulisi olla matala ja pienikokoinen.

3. Korkeussäädettävä työpöytä

Ergonomisin työpöytä on sellainen, jonka korkeutta voi säätää ja jota voi käyttää niin istuen kuin seisten. Pöytä on oikealla korkeudella seisoma-asennossa, kun hartiat ovat rentoina ja käsivarret 90 asteen kulmassa. Sijoita pöytä niin, että ikkunasta tuleva päivänvalo osuu pöytään sivulta, ei suoraan edestä- tai takaapäin.

4. Kallistettava näyttö, oikealla etäisyydellä

Kallista näyttöä pieneen kulmaan poispäin itsestäsi, ja aseta se noin 70 cm:n etäisyydelle. Näytön yläreunan tulisi olla suunnilleen silmien korkeudella.

5. Mukautettu työpiste

Riippumatta siitä, työskenteletkö omalla työpisteelläsi tai jossain muussa työtilassa, pyri aina mukauttamaan työpistettä juuri sinulle sopivaksi. Varmista, että käsivarret ja työtuoli ovat hyvässä ja tukevassa asennossa ja että työpöytä on sopivalla korkeudella.

6. Säädettävä valaistus

Valaistuksen on oltava häikäisemätön ja mielellään käyttäjän tarpeiden mukaan säädettävissä. Valaistuksen heijastukset, heijastumat näytössä ja työpaikan huono valaistus lisäävät lihasjännitysten ja näköhäiriöiden riskiä. Tarkista heijastumat näin: aseta pöydällesi jotakin kiiltävää, kuten pieni peili. Jos siinä näkyy heijastumia, on valaistusta säädettävä.

7. Ulkoinen näppäimistö ja ohjain

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, suosittelemme ulkoisen näppäimistön ja ohjaimen käyttöä.

8. Oikein säädetty työtuoli

Varmista, että työtuoli on säädetty juuri sinulle sopivaan asentoon. Istu niin, että molemmat jalkasi ovat lattiaa vasten ja polvet noin 90-100 asteen kulmassa. Aseta sitten selkänoja ja käsituet vartaloa tukevaan ja kuormittamattomaan asentoon. Käsitukien pitäisi tukea käsivarsia niin, ettet jännitä hartioita, mutta pääset kuitenkin lähelle työpöytää. Jos käsituet ovat tiellä, voit poistaa ne ja käyttää kyynärtukia.

9. Ergonominen työalue

Näin löydät hyvän, ergonomisen työalueen: sijoita käsivartesi rennosti kylkiäsi vasten suunnilleen vyötärön korkeudelle ja siirrä kätesi eteen. Jos joudut kurottamaan pöydällä olevia asioita, ne sijaitsevat työalueesi ulkoreunoilla, joissa on hyvä säilyttää vain harvoin tarvittavia asioita.

10. Vaihteleva työasento ja arkiliikunta

Vaihtelu on tärkeää. Nouse ylös, pidä kokoukset kävellen tai seisten, vaihda välillä työtuolia ja työpistettä, nouse bussista yhtä pysäkkiä aikaisemmin tai siirrä tulostin ja kahvinkeitin vähän kauemmaksi työpöydästä. Päivittäiseen työskentelyyn saa vaihtelua monilla konsteilla!