Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Muistattehan, että digitaalista työtä tekevät ihmiset

Viime vuosina IT:n, HR:n ja viestinnän tekeminen on tiivistynyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Digitaalisia työympäristöjä pystytetään, kehitetään, ylläpidetään ja ajetaan alas. Kumppaniksi jatkuvaan muutokseen ei riitä toimija, joka katsoo kokonaisuutta vain teknisestä näkökulmasta. Ihmiset, sisältö ja tekniikka kulkevat käsi kädessä, ja onnistuessaan lisäävät työtyytyväisyyttä, sitoutumista ja hyvinvointia. Itseohjautuvuus kaikkivoipaisena ratkaisuna väistyy valtavilla harppauksilla yhdessäohjautuvuuden tieltä. […]
Lue lisää

Viime vuosina IT:n, HR:n ja viestinnän tekeminen on tiivistynyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Digitaalisia työympäristöjä pystytetään, kehitetään, ylläpidetään ja ajetaan alas. Kumppaniksi jatkuvaan muutokseen ei riitä toimija, joka katsoo kokonaisuutta vain teknisestä näkökulmasta. Ihmiset, sisältö ja tekniikka kulkevat käsi kädessä, ja onnistuessaan lisäävät työtyytyväisyyttä, sitoutumista ja hyvinvointia. Itseohjautuvuus kaikkivoipaisena ratkaisuna väistyy valtavilla harppauksilla yhdessäohjautuvuuden tieltä. Oletteko valmiina?

Kehittämisen kulmakivet

Pystyttäessäni ensimmäistä Microsoft-ympäristöä työyhteisön toiminta-alustaksi vuonna 2018 ajateltiin vielä yleisesti, että digitaalinen työympäristö on mukava lisä yrityksen sisäiseen viestintään. Vuonna 2023 koko tietotyötä tekevän organisaation kulmakivi on yhteisön mahdollisuudessa tehdä yhteistyötä paikkariippumattomasti, turvallisesti ja ketterästi.

Olemme oppineet, että tiedon jakaminen sen hilloamisen sijaan on avain yksilöiden, yhteisöjen ja yritysten kasvuun. Kun kehität mitä tahansa yritysesi digitaaliseen työhön liittyen, huomio aina ja kaikissa prosessin vaiheissa

 • ihmiset
 • sisältö
 • tekniikka.

Unohtaessasi jonkun kolmion kärjistä takaat epäonnistumisen. Huomioidessasi kaikki osa-alueet, luot edellytykset arjen sujuvuudelle. Ja koska meillä on kiireempi kuin koskaan, arjen sujuvuus on kaikilla mielen ja kielen päällä työpäivästä toiseen. Työntekijöiden liikkuvuus on vapaata, eikä kukaan halua kärvistellä työpaikassa, jossa järjestelmien käyttäminen vie iän ja terveyden, tai jossa täysin etätyötä tekevänä koet kuuluvasi yhteisön sijaan ei-mihinkään.

Tekoäly ja työn muotoilu

Kaikki ovat kuulleet tekoälystä ja työn muotoilusta, mutta miten ne liittyvät toisiinsa? Jos aiemmin esimerkiksi Microsoft 365 on ollut yksilöiden ja organisaatioiden keskeinen työn muotoilun työkalupakki, nyt siihen tulee ulottuvuus, jollaista emme ole ennen nähneet. Tekoäly antaa jokaiselle positiosta riippumatta mahdollisuuden virtuaaliseen, väsymättömään assistenttiin, joka jatkaa siitä mihin oma mielikuvituksemme loppuu. Tai aloittaa siitä, mikä meitä ei inspiroi – eli hoitaa puolestamme ne tylsät, aikaa mielenkiintoisemmalta vievät hommat.

Mikä siis olisikaan parempi omaa työtä arvoja, käytäntöjä, aikatauluja ja päämääriä vastaavaksi muotoilemaan sopiva työkalu kuin tekoäly?

Puhumme Marskidatan #töissä podcastin toisella tuotantokaudella luonnollisesti myös tekoälystä. Jaksossa 3 (julkaisupäivä: 19.9.2023) pohdimme tekoälyn ja nerouden yhteyttä. Vieraamme Brando Louhivaaran kertoman mukaan kaikki lapset syntyvät tutkitusti neroina, mutta kadottavat siihen liittyvät ominaisuudet kasvaessaan aikuisiksi (lukuun ottamatta niitä harvoja, jotka ovat neroja vielä isonakin).

Kun opimme käyttämään tekoälyä ja ohjaamaan sitä oikeisiin tarkoituksiin, saammeko matkalla mahdollisuuden oikeanlaiseen leikkimiseen myös työelämässä? Tämä jää nähtäväksi, mutta joka tapauksessa tekoälyn tulemiseen kannattaa valmistautua henkilöstöä valmentamalla. Pohdi oman yrityksesi kohdalla ainakin seuraavia kysymyksiä:

 • Mihin ihmiset meillä saattaisivat tarvita tekoälyä?
 • Miten tekoäly voi auttaa yhteisömme ihmisiä arjessa?
 • Mitä haittaa tekoälyn käytöstä voi olla?
 • Miten organisaatiossamme valmistaudutaan tekoälyn aikakauteen?
 • Miten tekoäly tulee vaikuttamaan yksilön, yhteisön ja yrityksen toimintaan?
 • Miten digitaalinen työympäristö ja tekoäly liittyvät meillä toisiinsa, ja kenellä on omistajuus niiden jatkuvasta kehittämisestä?
 • Onko työntekijäkokemus aidosti strategiamme keskiössä, ja miten tekoäly liittyy siihen työn muutoksen seuraavassa aallossa?

Työn muotoilun valmentaja on enemmän kuin kouluttaja

Digityön kehittäjä, konsultti, kouluttaja, valmentaja, modernin työn asiantuntija – rakkaalla asiantuntijalla on monta nimeä. Siinä missä kouluttaja kertoo, kuinka jokin toimii, valmentaja saa kuulijan oivaltamaan itse, miten jokin toimii. Tämän vuoksi valmentavalla otteella työskentelevät asiantuntijat ovat keskeisessä tukiroolissa, kun yrityksille luodaan suunnitelmia ja strategioita työn muotoilun osalta. Kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa, mikä on parasta juuri teille, se on älyttävä itse. On kuitenkin tärkeää, että älyämisessä auttaa taho, joka haastaa ajattelemaan kehittämistä kaikista tärkeistä näkökulmista.

Marskidata tarjoaa kaiken kokoisille yrityksille ja yhteisöille valmennuspalveluja IT:n, HR:n ja viestinnän, johtoryhmien ja henkilöstön tueksi.

Lue lisää täältä

Business Joensuu – työnteon yhteiset pelisäännöt ja sujuva perehdytysprosessi osaksi arkea - Marskidata
Xamk – kohti entistä sujuvampia työpäiviä - Marskidata

Työ on aina muuttunut ja jatkaa takuuvarmasti muutostaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Muistathan, että teidänkin digitaalista työympäristöänne tekoälyineen käyttävät ihmiset. Varmistakaa, että se on myös suunniteltu juuri teidän ihmisillenne.

Emma Klén

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down