Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Microsoft Azure Rajattoman pilvitilan hyödyntäminen

Viimeisen vuosikymmenen ajan tieto- ja viestintäteknologian tarjoamat palvelut ovat siirtyneet nousevissa määrin virtuaalisille alustoille. Syitä tälle trendille on lukuisia, mutta merkittävimpiä tekijöitä ovat varmasti soveltuva operointi ja tiedon yhtenäisyys. Se tarkoittaa, että olosuhteisiin sopeutuminen, esimerkiksi tiedon säilytysmuodon kannalta, on yhtä olennainen osa pilvipalveluita, kuin tiedon muuttumattomuus tilanteesta riippumatta.   Yksi valtti, mikä takaa suurien teknologiayritysten toimintapohjan, on […]
Lue lisää

Viimeisen vuosikymmenen ajan tieto- ja viestintäteknologian tarjoamat palvelut ovat siirtyneet nousevissa määrin virtuaalisille alustoille. Syitä tälle trendille on lukuisia, mutta merkittävimpiä tekijöitä ovat varmasti soveltuva operointi ja tiedon yhtenäisyys. Se tarkoittaa, että olosuhteisiin sopeutuminen, esimerkiksi tiedon säilytysmuodon kannalta, on yhtä olennainen osa pilvipalveluita, kuin tiedon muuttumattomuus tilanteesta riippumatta.  

Yksi valtti, mikä takaa suurien teknologiayritysten toimintapohjan, on laajat infrastruktuurin juuret, jotka mahdollistavat lähes mittaamattoman resurssitarjonnan. Ajantasainen kokemus alalla tuo laajan osaamiskannan ja ratkaisukeskeisen tukijärjestelmän ongelmatilanteita varten.  

Azure on Microsoftin tarjoama pilvipalvelualusta ja -infrastruktuuri, joka auttaa yrityksiä rakentamaan, hallinnoimaan ja käyttämään sovelluksia erilaisissa pilviympäristöissä, kuten julkisissa, yksityisissä ja hybridipilvissä. Se tarjoaa laajan valikoiman pilvipalveluita, kuten laskentaa, tietokantoja, tallennusta, verkkoja ja paljon muuta. Tämä mahdollistaa skaalautuvuuden, joustavuuden ja kustannustehokkuuden. Azure mahdollistaa myös kehittyneiden teknologioiden, kuten tekoälyn ja koneoppimisen, hyödyntämisen.

Pilvipalveluiden tallennusmahdollisuuden käyttöhyödyt ovat yhtä suotuisat suuressa, keskikokoisessa, kuin pienemmässäkin yrityksessä, jonka toimintaan on rinnastettu merkittävä määrä tietodataa tai sen korvaamatonta arvoa.  Sen parhaat puolet lupaavatkin, että kaikki tieto pysyy koskemattomana, saatavilla ja turvattuna. Tämän lisäksi käytettävissä on useita tallennusvaihtoehtoja, jotka voi valita oman tarpeen mukaan. Alla on esimerkkejä muutamasta skenaariosta: 

 • Azure Files: Tarjoaa samanlaisen mahdollisuudet kuin tavanomaiset verkkokansiot. Synkronoiminen onnistuu suoraan omalle työkoneelle tai sitten olemassa olevaan palvelimeen. 
 • Azure Disks : Toimii hyvin virtuaalikoneiden pilvikovalevynä tai varmuuskopiona. Skaalautuva ja salausmenetelmillä varustettu. 
 • Azure Blobs : Sopii kaikenlaiselle datalle, jolla on vilkasta kulkuruuhkaa. Käteviä osa-alueita on data-analytiikka, IOT sensoridata ja tekoälyn käyttämä massadata. 

Azuren valikoimassa myös erilaisia arkistointi- ja varmuuskopiointitapoja, jotka vaikuttavat porrastavasti säilytykseen liittyviin kuluihin. Riippuen kysymyksistä:

 • Kuinka usein dataan pitää päästä käsiksi? 
 • Kuinka kauan sitä aiotaan säilyttää? 
 • Tarvitseeko tiedoista kopioita muihin datakeskuksiin? 

Sekalaisen datan (Blob) varastointiin on olemassa seuraavanlaisia tasoja käyttötarpeen mukaan:

 • Hot: Tilanteisiin, joissa pääsylle on jatkuva tarve kuten verkkosivujen staattiset tiedostot.  
 • Cool / Cold: Edullisempi vaihtoehto vähemmän käytetylle tiedolle. Esim. Väliaikaiset varmuuskopiot, joiden säilytysaika on 1kk-3kk. 
 • Archive: Jäädytetty ratkaisu yli puolen vuoden säilytykseen. Sulattaminen vie muutamia tunteja. 

Jokaisesta tallennetusta bitistä Microsoft Azure tarjoaa saman tietokeskuksen sisällä kolmet kappaleet ilman lisäkuluja. Se itsessään tarjoaa oikein sujuvan takuun siitä, että tieto pysyy rakennuksen sisällä saavutettavissa verkon yli, ellei poikkeavaa ongelmaa muodostu. Poikkeustilanteisiin kuuluu ennalta ilmoitetut huoltokatkokset ja katastrofaaliset tapahtumat. Ne ovat usein ulkoisista tekijöistä kantautuvia seuraamuksia, joihin kuuluu muun muassa tulvat ja laajat sähkökatkokset.  

Suojatakseen asiakkaita äärimmäisten tilanteiden aiheuttamilta palvelukatkoksilta ja tietojen menetykseltä, Microsoft Azure tarjoaa monimuotoista varastointiratkaisua hajauttamalla kopioidut kappaleet useampaan fyysiseen tietokeskukseen mantereiden, maiden ja kaupunkien välillä.  

 • Locally redundant (paikallisesti korvattavissa): Yhden keskuksen varastoimat kopiot jaettu kolmeen kappaleeseen. Ilman lisättyjä kuluja, koska se koskee kaikkia asiakkaiden resursseja automaattisesti. 
 • Zone-redundant (alueellisesti korvattavissa): Kolmen keskuksen välinen kopiolinkitys, joka kestää            jopa kahden keskuksen katkeamisen ongelmitta. 
 • Geo-reduntant (vyöhykkeellisesti korvattavissa): Kahden keskuksen jakama yhteys, joka kopioi tiedot eri tietokeskusryhmien kanssa samalla tai erillisille mantereille. Päätarkoituksena olisi yleensä vasteajan nopeuttaminen tai valtion rajoitusten mukautuminen. 

          

(Microsoft, 2024) 

Tietojen perinteisessä käsittelyssä piilee monenlaisia riskejä, jotka ulottuvat epäsiallisesta säilömisestä aina sen täydelliseen hävittämiseen saakka. Näitä riskejä ei kuitenkaan tule usein ajatelleeksi vasta kun jotain peruuttamatonta tapahtuu. Esimerkiksi jos kovalevyn ikä olisi tullut päätökseensä odottamattomasti kesken tärkeää projektia tai jos kannettava tipahtaisi työpöydältä lattialle. 

Kun tärkeä virtuaalinen materiaali on sopivassa paikassa, on harkitsemisen arvoista luoda yleiskuva sen käyttöympäristöstä, johon kuuluvat lähiverkko ja päälaitteet. Niiden suojaaminen käy käsi kädessä erilaisten kiristyshaittaohjelmien estämiseen, luvattoman pääsyn välttämiseen tai tiedon sieppausyritysten torjuntaan. Päätavoitteemme onkin auttaa minimoimaan kaikki edellä mainitut mahdolliset haitat parhailla työkaluilla ja toimintatavoilla. 

Tietoturvallisuuden takaamiseksi vaihtoehtoja ovat: 

 • Työasemien ja palvelimien virustorjuntapalvelut 
 • Verkon tietoturva 
 • Tietoturvakartoitus ja -testaus 

Jos Azuresta toivoo arjen tukea työympäristöön niin olemme aikaisemminkin keskustelleet asiasta blogissa: Azure – joustava alusta modernille työympäristölle. 

Azure takaa, että tieto pysyy koskemattomana, saatavilla ja salattuna.

Marskidata Tuomas Kiviranta

Tuomas

Junior System Specialist

029 170 1727

servicedesk@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down