Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Roskat aarteeksi - Dell käyttää pakkauksissaan meriin kertyvää muoviroskaa

Me Marskidatassa kehitämme omaa ympäristövastuullisuuttamme ja noudatamme kestävän kehityksen periaatteita. Toimintamme on sertifioitu ISO 14001 -ympäristöstandardin vaatimusten mukaisesti maaliskuusta 2008 alkaen. Kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme ympäristöystävällisempään suuntaan, ja toimenpiteistä yksi on vastuullisten yhteistyökumppaneidemme valinta. Tietotekniikkavalmistaja Dell on käyttänyt kierrätysmuovia vuodesta 2008 lähtien työasemiensa valmistuksessa. Dellin vuodelle 2020 asetettu tavoite, käyttää 22 miljoonaa kiloa kierrätettyä muovia […]
Lue lisää

Me Marskidatassa kehitämme omaa ympäristövastuullisuuttamme ja noudatamme kestävän kehityksen periaatteita. Toimintamme on sertifioitu ISO 14001 -ympäristöstandardin vaatimusten mukaisesti maaliskuusta 2008 alkaen. Kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme ympäristöystävällisempään suuntaan, ja toimenpiteistä yksi on vastuullisten yhteistyökumppaneidemme valinta.

Tietotekniikkavalmistaja Dell on käyttänyt kierrätysmuovia vuodesta 2008 lähtien työasemiensa valmistuksessa. Dellin vuodelle 2020 asetettu tavoite, käyttää 22 miljoonaa kiloa kierrätettyä muovia tuotteissaan, täyttyi jo tammikuussa 2017. Dell on kaikkien aikojen ensimmäinen kierrätetystä hiilikuidusta ja jätemuovista tietokoneita ja näyttöjä valmistava yhtiö.

Merimuovipakkausten käyttöön Dell siirtyi toukokuussa 2017, liittäen pakkauksiinsa valistavaa tietoa kasvattaakseen tietoisuutta ratkaisuista, joilla voidaan tervehdyttää merten ekosysteemiä. Dell myös varmistaa, etteivät pakkaukset päädy uudestaan mereen merkitsemällä uudet pakkausalustat No.2-kierrätyssymbolilla, joka kertoo pakkausalustan olevan kierrätettyä HDPE-muovia. Dellin pakkausyksikkö myös suunnittelee ja hankkii tarvittavat raaka-aineet varmistaen, että niiden painosta yli 93 prosenttia muodostuu kierrätysmateriaalista.

Dell lukuina

Oy Dell Ab:

 • Perustettu 1991
 • Liikevaihto 138,7 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 1,46 miljoonaa
 • 103 työntekijää
 • Kotipaikka Espoo

16 000 kiloa muovia pois merestä

Dell on luonut hankkeen yhdessä yhteiskuntavastuun lähettiläänsä yhdysvaltalaisen näyttelijän Adrian Grenierin ja Lonely Whale -säätiön kanssa. Tarkoituksena on muuttaa roskat aarteeksi ja auttaa kasvattamaan ymmärrystä ja konkretisoimaan merten hyvinvointiin liittyviä asioita virtuaaliteknologian avulla. Tämä maailmanlaajuisen mittakaavan valtamerimuovien toimintaketju käsittelee rannoilta, vesiväyliltä ja rannikkoalueilta kerättyjä muoveja ja käyttää niitä uudelleen Dell XPS 13 2-In-1 -kannettavan pakkauksena. Pilottihanke pitää arviolta 16 000 kiloa muovia poissa merestä ja hyödyttää samalla taloutta luomalla toimitusketjun työpaikkoja. Työryhmä varmistaa, että syntyvällä toimitusketjulla on tarvittava perusta ja tuki, jotta se voi vastata kysyntään, ja on globaalisti hyväksyttyjen eettisten, sosiaalisten ja ympäristöstandardien mukainen. Lisäksi Dell haluaa rohkaista toimialaansa kohti merimuovijätettä hyödyntävää toimintaketjua.

Hankkeen tavoitteet luovat mitattavan, positiivisen vaikutuksen miljardille ihmiselle, jokaiselle työntekijälle, asiakkaalle ja Dell-tuotteelle.

Dell ja Marskidata_2

Merimuovikierrätyksen toimintaprosessin vaihteet

 • Dellin kumppanit pysäyttävät muovin kulkeutumisen vesiväylillä ja rannikoilla ennen kuin muovi päätyy mereen.
 • Tämän jälkeen merimuovi (25 %) prosessoidaan, jalostetaan ja lopuksi sekoitetaan kierrätettyyn HDPE-muoviin (75 %).
 • Prosessin lopputuotoksena syntyvät muovirakeet muotoillaan uudelleen uusiksi pakkausalustoiksi, jotka toimitetaan pakattaviksi asiakastoimituksiin.
 • Kurkkaa prosessin vaiheet tarkemmin tästä. 

Merten muoviroska

Maailman merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muovijätettä uhkaamassa niin luontoa, eläimiä kuin ihmisten terveyttä. Merten muoviroska tuplaantuu vuoteen 2030 mennessä, jos nykyistä kehitystä ei onnistuta pysäyttämään. Yhtenä esimerkkinä on lintujen muovin syönti: 1960-luvulla alle viisi prosenttia merilinnuista oli syönyt muovia, kun tämänhetkinen luku on yli 90 prosenttia.

Muoviroskasta on tullut maailmanlaajuisesti yksi vakavimmista uhkista vesiekosysteemeille. Merieläimet takertuvat ja tukehtuvat isokokoiseen muoviin, kuten hylättyihin kalastusvälineisiin. Pienempiä muovinpaloja päätyy lintujen ja kalojen ruuansulatukseen, ja mikromuovia on löydetty jopa merenpohjan eliöistä ja arktisten lintujen munista.

Ihmiskehoon päätyvän mikromuovin suurin yksittäinen lähde on juomavesi. Tämän tarkkoja vaikutuksia ei vielä tunneta, mutta se tiedetään, etteivät mitkään eliöt pysty sulattamaan muovia. Ihmisen elimistöön päätyykin mikromuovia pankkikortin verran viikossa.

Muovien elinkaari

 • Muovipussi 20 vuotta
 • Kertakäyttökahvikuppi 30 vuotta
 • Muovipilli 200 vuotta
 • Tölkkien muovirenkaat 400 vuotta
 • Muovipullo 450 vuotta
 • Kahvikapseli 500 vuotta
 • Kertakäyttövaippa 500 vuotta
 • Muovihammasharja 500 vuotta

Dell ja Marskidata - Miksi Dell ja mikä meitä yhdistää?

Niin Marskidata kuin Dellkin kuuntelevat asiakkaitaan, tarjoavat innovatiivista tekniikkaa, palveluja ja ratkaisuja helpottamaan työn sujuvuutta ja siihen keskittymistä täysipainoisesti. Näin työelämän draivi pysyy päällä ja yhdessä Dellin kaltaisen vastuullisen ja voimakasbrändisen kumppanin kanssa me Marskidatalla voimme tarjota asiakkaillemme parhaita tietotekniikan ratkaisuja, joiden avulla pystytään saavuttamaan enemmän työssä, koulussa, kotona ja kaikkialla muualla. Ympäristöä kunnioittaen totta kai.

Marjo Rietz 2

Marjo Rietz

Accounting Assistant

044 320 6027

marjo.rietz@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down