Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Työvälineet kesäkuntoon

Hyvät työvälineet ovat kaiken työnteon perusta. Laadukkaat laitteet parantavat työmukavuutta sekä lisäävät tehokkuutta.  Oli kyseessä sitten etätyö laiturinnokassa tai avotoimiston hälinässä, hyvät työvälineet auttavat tuottavuuden tehostamisessa. Tietokoneet työpisteen sykkivä sydän Oikeanlaisen tietokoneen valinta lähtee tarpeen kartoittamisesta. Valintaa tehtäessä tulee ottaa huomioon tietokoneen käyttötarkoitus. Perustoimistotyöhön riittää monesti aivan tavallinen yrityskannettava, kun tarve on Teamsin käyttöön, sähköpostien […]
Lue lisää

Hyvät työvälineet ovat kaiken työnteon perusta. Laadukkaat laitteet parantavat työmukavuutta sekä lisäävät tehokkuutta.  Oli kyseessä sitten etätyö laiturinnokassa tai avotoimiston hälinässä, hyvät työvälineet auttavat tuottavuuden tehostamisessa.

Tietokoneet työpisteen sykkivä sydän

Oikeanlaisen tietokoneen valinta lähtee tarpeen kartoittamisesta. Valintaa tehtäessä tulee ottaa huomioon tietokoneen käyttötarkoitus. Perustoimistotyöhön riittää monesti aivan tavallinen yrityskannettava, kun tarve on Teamsin käyttöön, sähköpostien lähettelyyn sekä asiakirjojen käsittelyyn. Perus toimistotietokoneessa käyttömukavuuteen liittyen kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa näytön kokoon, näppäimistöasetteluun (erillinen numeronäppäimistö) sekä SIM-kortin valmiuteen. Mikäli työtehtäviin kuuluu raskaampien sovellusten käyttö, kuten kuva- ja videonkäsittelysovellukset (Adobe PhotoShop ja Premiere Pro) tai 3D-mallinnukset, silloin paras valinta on tehotyöasema tai tehotyökannettava. Tehotyöasemissa on enemmän suoritintehoa, keskusmuistia sekä dedikoitu näytönohjain.

Tietokoneen lisävarusteet syynissä

Informaatiotyössä käsitellään usein monia asiakirjoja ja sovelluksia yhtä aikaa. Työn hallintaa helpottamaan kannattaa valita riittävän suuri, tarkka ja monipuolisilla ominaisuuksilla varustettu näyttö. Aiemmin standardina pidetty 24-tuumainen Full-HD-näyttö on jäänyt ajan myötä pieneksi ja nykyään tavallisimmat työnäytöt ovat 27-tuumaisesta ylöspäin, resoluution ollessa joko 2k- tai 4k-tarkkuudella. Luovaa työtä varten kannattaa kiinnittää huomiota myös näytön värintoistoon sekä paneelityyppiin. Yleisimmät paneelityypit ovat VA, TN sekä IPS, joka on näistä vaihtoehdoista väritoistoltaan sekä katselukulmiltaan paras. Näytön valinnassa pitää myös ottaa huomioon tarvittavat liitännät videosignaalille sekä lisälaitteille. Moderneihin liitäntöihin kuuluu HDMI, Displayport (DP) sekä USB-C, joka mahdollistaa videosignaalin lisäksi myös datasiirron sekä virransyötön kannettavaan tietokoneeseen.  Yksi kompakti vaihtoehto on hankkia lisänäyttö sisäänrakennetulla telakalla.

Telakointia työpaikalla tai kotona

Ylimääräisestä piuhaviidakosta ja jatkuvasta lisälaitteiden irrottamisesta päästään eroon erillisellä kannettavan tietokoneen telakalla.  Hyvässä telakassa on runsaasti erilaisia liitäntöjä näytöille ja lisälaitteille. Tavallisen USB-A:n lisäksi telakassa on hyvä vähintään yksi USB-C liitäntä sekä lähdöt useammalle näytölle. On myös hyvä varmistaa, että näytön videokaapelit ovat yhteensopivia telakan kanssa. Useimmat telakat antavat tarpeeksi virtaa peruskannettavien lataukseen, tehokannettavien kanssa on syytä varmistaa, että telakka jaksaa antaa tarpeeksi virtaa tietokoneelle. Liikkuvalle työläiselle voidaan harkita kahta telakalla varustettua työpistettä kotiin ja toimistolle. Tällöin mukana tarvitsee kuljettaa vain työkannettava ja kaikki oheislaitteet ovat käyttöä varten valmiina molemmissa työpisteissä.

Kuuluuko kaikkialla?

Etätöiden ja palavereiden lisääntyessä hyvien kommunikointilaitteiden merkitys korostuu entisestään. Työskenneltiin sitten työmatkalla aamujunassa tai avokonttorin hälinässä, on tärkeää kuulla ja tulla kuulluksi. Tästä syystä hyvät kuulokkeet kuuluvat kaikkien informaatiotyöläisten vakiovarusteisiin. Kuulokkeiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mikrofonin ja melunvaimennuksen laatuun. Hyvissä kuulokkeissa mikrofoni ei poimi ylimääräisiä taustaääniä muiden Teams-kokouksen osallistujien kuultavaksi ja aktiivinen melunsuodatus pitää taustahälyn pois omista korvista. Kunnon kuulokkeiden kanssa keskittymiskyky sekä tuottavuus kasvaa ja melun aiheuttama kuormitus puolestaan vähenee. Tunnettuja kuulokevalmistajia ovat esimerkiksi Sony, Sennheiser / Epos sekä Jabra.

Näppituntumalla

Tietokonelisätarvikkeiden Matti ja Teppo ovat tietenkin hiiri ja näppäimistö. Langattomuus ja entistä paremmat ergonomiaominaisuudet ovat hyvä syy panostaa kunnollisiin lisälaitteisiin. Langattomuuden lisäksi moderneissa hiirissä on valinnanvaraa erilaissa ergonomiaominaisuuksissa. Esimerkiksi rannevaivoista kärsivien kannattaakin tutustua Contourin ja Logitechin tarjontaan ergohiirien saralla. Käteen sopiva pysty- tai pallohiiri voi olla juuri se puuttuva palanen, millä saadaan työergonomia kuntoon ja työnkulku jouhevaksi. Näppäimistö puolella valikoimaa löytyy vanhoja terminaalinäppäimistöjä muistuttavista mekaanisista näppäimistöistä ohuisiin lineaarisilla kytkimillä varustettuihin multimedianäppäimistöihin.  

Erilaisia valmistajia ja laitteita on runsaasti ja oikeiden tarvikkeiden löytäminen voi olla joskus haastavaa. Näissä on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, jolloin saadaan kartoitettua juuri sinulle sopivat tuotteet juuri sinun tarpeidesi mukaan. Mikäli tarvitset apua tietokoneen ja lisälaitteiden hankinnassa, ole rohkeasti meihin yhteydessä, niin katsotaan teidänkin laitteenne kesäkuntoon!

Työpisteen tarkistuslista:

  1. Tarpeisiin sopiva tietokone
  2. Riittävän suuri ja tarkka näyttö
  3. Telakka oikeilla liitännöillä
  4. Laadukkaat kuulokkeet
  5. Ergonominen hiiri ja näppäimistö
Juuso Karjalainen

Juuso

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down