Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Osaamisen kehittämistä, kouluttautumista ja tutkimusta Marskidatan modernin työn arjessa

Muistan, kuinka ennen koronapandemiaa media oli pyöritellyt jo pidemmän aikaa vuorovaikutuksen merkitystä toimivan organisaation perustana – nimenomaan kasvokkaisen vuorovaikutuksen, jossa luodaan merkityksiä, jaetaan arvoja ja asetetaan yhteisiä tavoitteita – ja joka tapahtuu fyysisesti työpaikoilla. Antiikin Kreikasta moderniin Suomeen Kasvokkaisen vuorovaikutuksen tutkimuksen juuret voidaan kevyesti vetää antiikin Kreikkaan ja Aristoteleen retoriikkaan. Tähän suhteutettuna teknologiavälitteisen, laitteiden välillä […]
Lue lisää


Muistan, kuinka ennen koronapandemiaa media oli pyöritellyt jo pidemmän aikaa vuorovaikutuksen merkitystä toimivan organisaation perustana – nimenomaan kasvokkaisen vuorovaikutuksen, jossa luodaan merkityksiä, jaetaan arvoja ja asetetaan yhteisiä tavoitteita – ja joka tapahtuu fyysisesti työpaikoilla.

Antiikin Kreikasta moderniin Suomeen

Kasvokkaisen vuorovaikutuksen tutkimuksen juuret voidaan kevyesti vetää antiikin Kreikkaan ja Aristoteleen retoriikkaan. Tähän suhteutettuna teknologiavälitteisen, laitteiden välillä tapahtuvan vuorovaikutuksen tutkimus on hyvin nuorta ja erityisesti digitaalisten työympäristöjen tutkimus on vasta saamassa myötätuulta laajojen käyttöönottojen myötä. Teknologiavälitteisen viestinnän tutkimuksen voikin tiivistää noin 50 vuoden ajanjaksoon nykyhetkestä taaksepäin.

Microsoft Teamsia käyttää tällä hetkellä päivittäin noin 150 miljoonaa ihmistä ja määrä tuplaantui vuosien 2020–2021 aikana (Teams on alun perin otettu käyttöön vuonna 2017). Microsoft 365 -kokonaisuudesta ja erityisesti Teamsista on tullut hyvin tuttu digitaalinen työympäristö monelle suomalaiselle koronapandemian aikana. Digitaaliset työympäristöt ovat muuttaneet tapaamme tehdä työtä ja tapojamme olla yhteyksissä toisiimme työelämässä.

Marskidata on ollut etulinjassa tuomassa uutta teknologiaa ja uutta työkulttuuria asiakkailleen erityisesti viimeisen vuoden aikana. Marskidatan Modernin työn kokonaisuus keskittyy niin teknisiin kuin ihmiskeskeisiin ratkaisuihin, joilla digitaalisesta työympäristöstä tehdään organisaatioille tarpeiden ja toiveiden mukainen. Toimivan työympäristön tuottamisen jälkeen fokus siirtyy tarvittaessa yhteisten käytänteiden ja teknologiavälitteisen viestinnän suunnitteluun sekä lopulta työntekijöiden kouluttamiseen. Joskus vaiheita tehdään päällekkäin ja osittain järjestys vaihtelee.

Kaiken kehittämisen keskiössä ovat kuitenkin työntekijät, joiden viestinnän ja vuorovaikutuksen sekä tehtävien- ja tiedonhallinnan tarpeisiin ympäristöä muotoillaan.

Digitaaliset työympäristöt ovat meille täysin uusi ilmiö

Työelämässä ollaan uudessa sosiaalisessa todellisuudessa, josta löytyvät omat haasteet ja mahdollisuudet. Yksi näkyvimmistä ilmiöistä on nimenomaan näkyvyys, joka on sekä haaste että mahdollisuus. Näkyvyys voi tarkoittaa esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Sähköisten kalenterimerkintöjen jakaminen muiden nähtäväksi
  • Työtehtävien listaaminen muiden nähtäville
  • Osaamisen ja asiantuntemuksen näkyvämpi jakaminen
  • Viestittely tiimien ja kanavien yhteisillä viestipalstoilla
  • Keskeneräisten dokumenttien jakaminen

Digitaaliset työympäristöt lisäävät oman työn tekemisen näkyvyyttä ja tiedon jakamista. Toisaalta digitaaliseen ympäristöön on myös helpompi piiloutua, mikäli uudet toimintatavat herättävät epävarmuuksia tai osaamisen ja ymmärryksen puute estävät aktiivista osallistumista.

Janoamme uutta tutkimusta digitaalisista työympäristöistä. Luotan siihen, että ymmärryksemme tulee lisääntymään merkittävästi lähitulevaisuudessa. Onneksi Aristoteles ja kumppanit ovat auranneet jo antiikin ajoista asti polkua viestinnän ja vuorovaikutuksen saloihin, jotka toimivat pohjana myös työyhteisöjen teknologiavälitteisen viestinnän tarkastelussa ja kehittämisessä.

Yhtenä nostona uudesta tutkimustiedosta on Van Zoonenin, Sivusen ja kollegoiden (2021) tutkimus tavoitettavuudesta työajan ulkopuolella. Vastoin yleistä käsitystä, tutkimuksen mukaan tavoitettavuus voi olla työuupumusta vähentävä tekijä.

Noin vuoden kestäneen Modernin työn matkan varrella olemme oppineet koko ajan uutta ja kokemusta hyödynnetään yksilöllisten ratkaisujen toteuttamiseen jatkuvasti. Kokeileva kulttuuri ja aallonharjalla surffaaminen ovat mielestäni rohkeaa ja innovatiivista toimintaa, johon Marskidata on luonut hienosti mahdollisuuksia työntekijöilleen. Marskilaiset osallistuvat aktiivisesti Microsoftin kokonaisuuksiin liittyviin koulutuksiin ja hyödyntävät täten ajankohtaista tutkimustietoa digitaalisista työympäristöistä ja teknologiavälitteisestä viestinnästä.

Osaamisen kehittämistä ja kriittistä itsearviointia

Uutta tietoa on saatavilla koko ajan kiihtyvällä tahdilla ja kokopäiväisiä työviikkoja saisi täyteen pelkästään kouluttamalla itseään digitaalisen työympäristön teemoista. Onneksi meiltä löytyy neljän hengen modernin työn tiimi ja muita aktiivisia oppijoita, jonka kesken voimme jakaa osaamisen kehittämistä. Tämä osaaminen tulee siirtymään suoraan asiakkaidemme hyödynnettäväksi. Oman toimintamme jatkuva arviointi on avainasemassa, kun etsimme jokaiselle asiakkaalle parhaat tavat hyödyntää uudenlaista työympäristöä.

Jään innolla odottamaan millaista tutkimusta ja millaisia kokemuksia digitaalisista työympäristöistä saadaan tulevien vuosien aikana. Koronapandemian vauhdittama digiloikka saattoi olla liian pitkä ja palaamme nyt osittain tekemään työtä myös tutulla tavalla – mikä ei missään nimessä ole huono asia. Tällä hetkellä tarvitsemme aikaa, aikaa pureskella kokemuksiamme etätyöstä ja hybridityöstä, aikaa tutkimukselle tuottaa uutta ymmärrystä ja aikaa löytää tehokkaat sekä tarkoituksenmukaiset tavat tehdä modernia työtä!  

Tässäpä siis tuoreita lukuvinkkejä teknologiavälitteisestä viestinnästä ja digitaalisista työympäristöistä:

  • "Together with Business Finland and participating companies we study how knowledge workers have adapted to remote work and explore opportunities for developing new products and services.” https://futuremote.fi   

Jos ja kun teknologiavälitteinen viestintä ja hybridityö aiheuttavat keskustelua teidän työpaikallanne, ole ihmeessä yhteydessä meihin marskilaisiin! Voimme yhdessä katsoa juuri teille sopivan pelikirjan modernin työn tekemiseen!

Teemu Seppänen

System Specialist

044 320 6091

teemu.seppanen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down