Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Seitsemän arkista vinkkiä tietokoneen ylläpitoon

Aika ajaa vääjäämättä ohi tehokkaimmastakin raudasta, mutta pienet arkiset toimenpiteet pitävät tietokoneesi parhaassa mahdollisessa iskussa mahdollisimman pitkään. Rapatessa roiskuu Moni ehkä jopa hieman itsestään selvältä tuntuva asia unohtuu helposti arjen työkiireiden keskellä ja monelle sen tärkeimmän työkalun, eli tietokoneen, ylläpito jää pahasti paitsioon. Kahviroiskeet, pöly ja sormenjäljet kuorruttavat tietokoneen ennen niin kuulaana kiiltävää pintaa, hiipien […]
Lue lisää

Aika ajaa vääjäämättä ohi tehokkaimmastakin raudasta, mutta pienet arkiset toimenpiteet pitävät tietokoneesi parhaassa mahdollisessa iskussa mahdollisimman pitkään.

Rapatessa roiskuu

Moni ehkä jopa hieman itsestään selvältä tuntuva asia unohtuu helposti arjen työkiireiden keskellä ja monelle sen tärkeimmän työkalun, eli tietokoneen, ylläpito jää pahasti paitsioon. Kahviroiskeet, pöly ja sormenjäljet kuorruttavat tietokoneen ennen niin kuulaana kiiltävää pintaa, hiipien pikkuhiljaa näppäimistön ja komponenttien väliin tekemään tihutöitään. Tekstin tuottaminen takkuaa, kun näppäimistön kytkimet kitisevät lian peitossa ja sormenpäät sauhuavat punaisena, kun pölyn tukkimat tuulettimet eivät enää onnistu pitämään konetta viileänä. Siksi onkin tärkeää pitää hyvää huolta tietokoneen puhtaudesta ja ilmanvaihdon riittävyydestä. Säännöllinen lian ja pölyjen puhdistaminen pitää lämpötilat kurissa ja pidentää komponenttien käyttöikää huomattavasti.

Buutti päivässä pitää jumit loitolla

Ihmisille on tärkeää pitää huolta riittävästä levosta ja siitä, että saa säännöllisesti nollata oman ”prosessorinsa” informaatioähkystä ja kasautuneesta tietokuormasta. Samalla tavoin tietokoneen aivot, eli juurikin se paljon puhuttu prosessori, on hyvä päästää välillä lepäämään ja aloittamaan työurakka puhtaalta pöydältä. Tietokoneen sammuttaminen puhdistaa työpäivän aikana käyttömuistiin kertyneet väliaikaiset tiedot ja ajaa alas kaikki taustalla pyörivät prosessit. Samalla komponentit saavat taukoa jatkuvasta laskentaurakastaan ja jaksavat näin murskata bittejä optimaalisella teholla jatkossakin. Myös käyttöjärjestelmän päivitykset on useimmiten ajoitettu tietokoneen uudelleenkäynnistyksen yhteyteen.

Tiesithän, että nykyaikaisissa Windows-koneissa käynnistysvalikon ”Sammuta” -näppäin ei oikeasti sammuta konetta, vaan asettaa sen lepotilaan? Täydellisen nollauksen saa ainoastaan ”Käynnistä uudelleen” -valinnan kautta. Tietokone kannattaakin käynnistää uudelleen säännöllisesti, jotta koneen suorituskyky pysyy mahdollisimman hyvänä.

Bittien puhdistusta

Ajan saatossa tietokoneelle kertyy kaikenlaista turhaa tietoa, jolle ei ole enää myöhemmin mitään varsinaista käyttöä. Selaimen päivityspaketti vuodelta 2012 ja se hassu kissakuva, jonka välitit kollegallesi toissatalvena eivät välttämättä ole enää ajankohtaisia juuri nyt. Siellä ne kuitenkin pötköttävät tietokoneen kiintolevyllä viemässä tallennustilaa bitti kerrallaan. Tämänkaltaisista tiedostoista kertyy monesti pikkuhiljaa jopa kymmeniä gigatavuja tilaa vieviä kauhistuksia, joiden takia tietokone voi alkaa yskähtelemään tallennustilan puutteesta. Etenkin käyttöjärjestelmäasemalla tulisi aina olla riittävästi tyhjää tilaa kriittisiä päivityksiä varten. Asiakirjoja, kuvia ja muita vastaavia tiedostoja voi tyhjentää manuaalisesti itse valikoimalla, mitä poistaa ja mitä säästää. Väliaikaistiedostoja, selaimen keksejä sekä lataustiedostoja varten on saatavilla monenlaisia valmiita sovellustyökaluja helpottamaan ylimääräisen tauhkan poistamista tietokoneelta.

Päivittelyä kerrakseen

Tietokoneen raudan lisäksi on tärkeää pitää huolta käyttöjärjestelmän sekä sovellusten ajantasaisten päivitysten asentamisesta. Viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien aikana jonoon kertyneet päivitykset voivat pahimmassa tapauksessa halvaannuttaa koko tietokoneen käyttökelvottomaksi. Puuttuvat tietoturvapäivitykset altistavat myös tietokoneesi ja datasi erilaisille viruksille ja tietoturvahaavoittuvuuksille. Jotkin korkeampaa tietoturvaa vaativat sovellukset voivat myös kieltäytyä toimimasta, mikäli tietokoneen päivitykset ja tietoturva eivät ole ajan tasalla. Uudet päivitykset kannattaakin asentaa aina koneen niitä ehdottaessa ja osa päivityksistä latautuu automaattisesti taustalla itsekseen ja asentuu koneen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

Marskidata_tietokoneen_ylläpito

Virtaa, komisario Palmu

Tietokoneen elinikään vaikuttaa luonnollisesti suoraan sille sälytetyt käyttötunnit ja rasitus. Mitä enemmän käyttöä ja mitä raskaampaa se on, sitä nopeammin kone saavuttaa elinkaarensa pään. Siksi onkin tärkeää käyttää tietokonetta fiksusti ja minimoida turha tyhjäkäynti. Taustalla turhaan auki olevat sovellukset kannattaa sulkea ja ylimääräiset yhteydet katkaista, mikäli niitä ei juuri nyt tarvitse. Tämä vähentää tietokoneen laskentaurakkaa, joka taas omalta osaltaan laskee tarvittujen resurssien määrää ja vähentää sähkönkulutusta. Virrankäyttöä ja koneen rasittumista voi säädellä myös asettamalla kone lepotilaan esimerkiksi taukojen ajaksi. Nykyakut ovat optimoitu siten, että akun varaustason ollessa 50–80 % välissä, akun teho säilyy mahdollisimman pitkään hyvänä. Akkua ei siis kannata päästää koskaan täysin tyhjäksi, eikä välttämättä ladata ääriään myötään täyteen. Ylilataus sekä syväpurkaus kuormittavat akkua turhaan ja lyhentävät akun elinkaarta.

Mikä ihmeen SSD?

Joskus tietokoneen suorituskykyä voidaan vielä parannella jälkikäteen, vaikka kone olisikin jo parhaat työpäivänsä nähnyt. Useimmiten vanhemmissa koneissa pullonkaulaksi muodostuu hidas tallennusmedia, jolta uudemmat sovellukset ja käyttöjärjestelmät eivät saa luettua dataa tarpeeksi nopeasti. Tällaisessa tilanteessa pelastajana puhutaan monesti SSD-levystä. Mutta mikä ihme se sellainen on? SSD on lyhenne sanoista Solid State Drive, eli suomeksi puolijohdelevy. Bittiavaruuden ehtymätön tiedon runsaudensarvi Wikipedia tarjoaa oivallisen summauksen asiasta:

”SSD-levy (engl. Solid-state drive) tai puolijohdelevy on tietokoneen massamuisti, jossa ei ole liikkuvia osia ja jossa tieto säilyy laitteen ollessa virrattomana.”

Tämä ykkösiin ja nolliin pohjautuva tekniikka mahdollistaa moninkertaiset luku- ja kirjoitusnopeudet vanhaan mekaanisella lukupäällä varustettuun kiintolevyyn. Tämä tekniikka on todennäköisesti useimmille tuttua ihan arkipäiväisistä USB-muistitikuista.

Muisti palaa pätkittäin

Toinen tietokoneen tunnettu Akilleen kantapää on köykäiseksi käyvä keskusmuistin määrä. Siinä missä oli aika, kun 128 megatavun keskusmuisti tuntui suuruudenhulluudelta, on tänä päivänä 4 gigatavua auttamatta liian vähän modernien käyttöjärjestelmien ja sovellusten asettamiin kuormituksiin. Normaalissa kevyehkössä käytössä pärjää tänä päivänä 8 gigatavulla muistia, mutta vähänkin raskaampaa työkäyttöä varten on hyvä siirtyä 16 gigatavun ja sitä suurempien muistien piiriin. Vanhaa konetta voidaan tekohengittää uudella muistikammalla tai parilla, koneen muiden osien antamien rajoitusten puitteissa. Tällöin saadaan hankittua vielä hetki lisäaikaa ennen uuden koneen hankkimista ja puristettua viimeisetkin mehut vanhasta hyvin palvelleesta työjuhdasta.

Muista siis nämä seitsemän arkista vinkkiä tietokoneen ylläpitoon:

  1. Pidä tietokone fyysisesti puhtaana
  2. Käynnistä kone uudelleen säännöllisesti
  3. Poista turhat tiedostot
  4. Pidä päivitykset ajan tasalla
  5. Optimoi tietokoneen virrankäyttöä
  6. Päivitä kiintolevy SSD:ksi
  7. Lisää keskusmuistia

Kun aika on…

Oikeista toimintatavoista ja varotoimista huolimatta lopulta tulee aika, kun laite saavuttaa teknisen käyttöikänsä pään ja on aika siirtyä eteenpäin uuteen laitteeseen. Valikoima, tekniikat ja vaatimukset päivittyvät jatkuvasti ja oikeanlaisen laitteen hankkiminen voi aiheuttaa turhaa päänvaivaa. Onneksi tällaisissa tilanteissa voit kääntyä asiantuntijoiden puoleen, jotka osaavat kartoittaa tarpeesi ja suositella juuri sinulle sopivaa laitetta. Mikäli koneesi kaipaa piristystä tai on aika suunnitella uusien laitteiden hankintaa, ota rohkeasti yhteyttä meihin Marskidatan asiantuntijoihin. Yhdessä löydämme juuri teille sopivat ratkaisut sujuvoittamaan niin työtä kuin arkea.

Marskidata Joonas Marjo

Joonas Marjo

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down