Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Tekstintunnistus skannauksissa

Mitä jos saisit skannatut tiedostot suoraan koneellesi tekstimuotoon niin, että voit tarvittaessa muokata tekstiä? Tai jos skannaukset menisivät automaation ja tekstisisällöntunnistuksen avulla suoraan oikeisiin pilvikansioihin? Entäpä, jos pilvikansioon tallennetulle skannaustiedostolle tulisi automaattisesti tiedostonimeksi sama nimi, joka löytyy skannatun sisällön otsikosta? Tässä blogissa puhutaan tekstintunnistuksesta skannauksessa. Tervetuloa nykypäivään! Monissa konttoreissa tai kotitoimistoissa monitoimilaitteen tai pöytäprintterin päällä […]
Lue lisää

Mitä jos saisit skannatut tiedostot suoraan koneellesi tekstimuotoon niin, että voit tarvittaessa muokata tekstiä? Tai jos skannaukset menisivät automaation ja tekstisisällöntunnistuksen avulla suoraan oikeisiin pilvikansioihin? Entäpä, jos pilvikansioon tallennetulle skannaustiedostolle tulisi automaattisesti tiedostonimeksi sama nimi, joka löytyy skannatun sisällön otsikosta? Tässä blogissa puhutaan tekstintunnistuksesta skannauksessa. Tervetuloa nykypäivään!

Monissa konttoreissa tai kotitoimistoissa monitoimilaitteen tai pöytäprintterin päällä nököttävän skannerin käyttö on perinteisimmillään sitä, että skannatusta dokumentista muodostunut kuvatiedosto lähetetään itselle sähköpostiin tai verkkolevyn tiettyyn kansioon pitkän listan jatkoksi. Moniin käyttötarpeisiin jo pelkästään tämä on saattanut riittää, mutta tällöin kuitenkin skannattu teksti, esimerkiksi sopimus, lomake tai mikä tahansa muu tekstisisältöinen asiakirja päätyy yleensä muotoon, josta tekstin muokkaaminen tai tietojen koostaminen eteenpäin ei enää sitten onnistukaan - ainakaan helposti.

Skannereista enemmän irti tekstintunnistuksella

Eräs ehkä vähemmälle huomiolle jäänyt, mutta jopa merkittävissä määrin skannattujen tietojen käsittelyä helpottava käyttötapa on, että sopivan tekstintunnistusohjelmiston (OCR, Optical character recognition) avulla skannerin ottamasta kuvasta voidaan tunnistaa kirjainten hahmot ja muuttaa skannaus kuvan sijasta suoraan tekstiksi. Tekstintunnistuksella saadaankin skannauksesta ns. sisältö irrotettua helpommin muokattavaan muotoon. Tällöin skannattuja dokumentteja pystytään viemään tekstinkäsittelyohjelmaan muokattavaksi tai voidaan vaikka automatisoida skannattujen asiakirjojen tallennusta.

Tekoäly skannerin avuksi

Tunnistuksessa voi kuitenkin tapahtua virheitä, koska skannattavat dokumentit luetaan optisesti ja tulkitaan laitteelle ohjelmoitujen mallien mukaisesti. Lopputulokseen vaikuttavat:

  • skannattavan dokumentin laatu
  • mahdollinen taustaväri
  • dokumentissa käytetty kieli (tai kielet
  • tekstissä esiintyvät erikoismerkit
  • käytetty fontti
  • merkkien koko

Kuten monessa muussakin asiassa tietotekniikan saralla, niin tässäkin tulee ennemmin tai myöhemmin näkymään tekoälyohjelmistojen ja koneoppimisen kehitys. Laitteet tulevat oikolukemaan tekstiä ja tekemään virheenkorjausta reaaliajassa, jolloin käyttäjä voi olla kohtuullisen luottavainen siihen, että tiedot tulevat skannauksesta tallennettuun tiedostoon oikein ja muuttumattomina.

Toteutus UniFLOW Online pilvipohjaisen ohjelmistoratkaisun yhteyteen

Jos yrityksessänne on ajatuksissa saada tehostettua skannattujen dokumenttien tallentamista digitaaliseen muotoon, niin mitenkäs sitten toteutus? Maailmaan ja varsinkin internetiin mahtuu monenlaista ohjelmistoa alkaen ihan yksittäisten tekijöiden erikseen asennettavista ohjelmista tai sovelluksista, ja päätyen suurten ohjelmistojättien ohjelmistokokonaisuuksien yhteyteen integroituihin työkaluihin. Näissä haasteina saattaa olla ohjelmistojen vaatimat asennukset erikseen jokaiselle työasemalle, tai pahimmillaan riskeerataan jopa yrityksen tietoturvallisuus, jos käytössä on huolettomasti käyttöönotettu tuntemattoman tekijän sovellus.

Canonin monitoimilaitteiden ja skannereiden yhteyteen valinta on helpoimmillaan uniFLOW Online. Pilvipohjaisena ratkaisuna tämä sopii niin pienille kuin suurillekin yrityksille riippumatta laitteiden tai käyttäjien määrästä. UniFLOW Onlinen myötä on saatavissa käyttöön useita skannausvaihtoehtoja pilvitallennuksesta kehittyneempiin työnkulkuihin ja tekstintunnistukseen perustuviin toiminnallisuuksiin. Suuren ja tunnetun tekijän tuotteessa on huomioitu tietoturva, jatkuvat päivitykset ja tuettuna löytyy myös suomen kieli.

UniFLOW onlinen avulla voidaan automatisoida skannattujen asiakirjojen tallennusta esim. teidän yrityksenne omaan Sharepointin tiedostokirjastoon, OneDriveen tai johonkin muuhun tallennuspaikkaan. Skannauksien tiedostonimet voidaan automaattisesti nimetä dokumentin sisällön mukaan ja tarvittaessa poimia dokumenteista ennalta määritettyjä tietoja skannattujen dokumenttien kirjastointia ja järjestelyä varten. Ulkoasultaan erilaisten lomakkeiden skannausta varten voidaan UniFLOW Onlinessa luoda erillisiä skannausprofiileja, joilla mahdollistetaan esim. erilaisista lomakepohjista haluttujen tietokenttien tulkitseminen ja vähennetään virheellisiä tunnistuksia.

UniFLOW Onlinen kautta skannattujen dokumenttien tekstintunnistuksen oikeellisuuden ennen tiedoston siirtoa lopulliseen tallennuspaikkaan voi käyttäjä itse tarkistaa tai jos yrityksessänne halutaan kaikkien skannausten tarkistus meneväksi tietyn henkilön kautta niin palveluun voidaan määrittää skannattujen dokumenttien siirto toiselle käyttäjälle.

Ja tokihan UniFLOW Onlinen myötä on sitten mahdollisuus saada käyttöön myös laaja kattaus muita erilaisia työkaluja tulostuksenhallintaan.

UniFLOW Online ratkaisuun pääsee tutustumaan omatoimisesti osoitteessa: https://www.canon.fi/business/products/software/uniflow-online/

Voit myös olla yhteyksissä meihin, kerromme mielellämme aiheesta lisää. Katsotaan samalla millainen ratkaisu sopisi teidän ympäristöönne parhaiten!

Jarko_Marskidata

Jarko

System Specialist

029 170 1727

jarko.hakkarainen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down