Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Tietoturva ja sen hallinta päivittäisessä työssä

Joudumme toistuvasti pohtimaan, mitä linkkiä voi klikata tai minkä sähköpostin uskallamme turvallisesti avata. Usein tilanne tulee eteen silloin, kun asian puntaroinnille ei olisi aikaa. Miten voisimme erottaa näissä tilanteissa turvallisen linkin väärästä? Teemme päätöksiä oman tietämyksen tai kokemuksen perusteella. Vaikka oma tietämys olisi hyvällä tasolla, valinta voi silti olla hankala, jos vastassa on tekoälyn muokkaama […]
Lue lisää

Joudumme toistuvasti pohtimaan, mitä linkkiä voi klikata tai minkä sähköpostin uskallamme turvallisesti avata. Usein tilanne tulee eteen silloin, kun asian puntaroinnille ei olisi aikaa. Miten voisimme erottaa näissä tilanteissa turvallisen linkin väärästä?

Teemme päätöksiä oman tietämyksen tai kokemuksen perusteella. Vaikka oma tietämys olisi hyvällä tasolla, valinta voi silti olla hankala, jos vastassa on tekoälyn muokkaama kuva tai video. Onneksi tätä varten on kehitetty tietoturvaa parantavia automatisoituja ohjelmistoja, mutta ongelmaksi voi muodostua näiden säännöllinen päivittäminen ja valvonta. Millaisilla asioilla voisimme parantaa tietoturvan hallintaa päivittäisessä työnteossa?

Ensimmäiseksi arkisten asioiden suojaukset kuntoon

Joka päivä kirjaudumme töissä erilaisiin ohjelmistoihin, jolloin yksinkertaisemmillaan suojaaminen on perussuojausten huolehtimista, kuten identiteetin hallintaa ja monivaiheista tunnistautumista. Jos nämä eivät ole vielä käytössä, on syytä reagoida nopeasti ja pistää nämä ensiksi kuntoon!

Lue lisää: Monivaiheinen tunnistautuminen, eli MFA

Tärkeä huomioitava asia on myös henkilöstön tietoturvaosaamisen ajantasaisuus. Henkilöstön kouluttaminen tai webinaarit aiheesta suunnitellaan siten, että koulutuksen jälkeen työntekijät pysyvät tunnistamaan mahdolliset huijaussivustot tai tietojen kalastusyritykset paremmin ja osaavat ilmoittaa niistä riittävän ajoissa eteenpäin. Yritys voi hyötyä ennalta sovituista henkilöstöön suunnatuista toistuvista simuloiduista kalastelukampanjoista, jolloin on nähtävissä ja todennettavissa henkilöstön oma kehittyminen tietoturvallisessa työnteossa. Marskidatalla on tarjota koulutusta ja palveluja, joiden avulla luot hyvän ja ennalta ehkäisevän suojan, joka muutoin voisi pahimmillaan aiheuttaa suuriakin kuluja.

Seuraavaksi kartoitukselle tietoturva-aukot selville

Yrityksille tehtävät tietoturvakartoitukset ja erilaiset testit asiakkaan todellisessa ympäristössä auttavat saamaan kokonaiskäsityksen tietoturvan suojaustasosta. Tämän avulla saadaan kokonaisvaltainen raporttikokonaisuus yrityksen omasta verkkoympäristöstä tai mobiililaitteista. Tämän tiedon perusteella voidaan hyvin ennaltaehkäistä tai estää olemassa olevat tietoturva-aukot.

Marskidata voi myös auttaa yrityksiä kartoittamalla koko laitekannan ja ohjelmistot. Laitekannan hallinnalla saadaan suunniteltua työympäristöt tehokkaampina ja yhtenäisimpinä kokonaisuuksina, jolloin yrityksellä on reaaliaikainen ymmärrys laitteiden versioista, softasta ja tietoturvapäivitysten ajantasaisuudesta.

Kyberturvallisuuden hallinta on tätä päivää ja tulevaisuutta

Erityisesti tulevaisuutta ajatellen yrityksen tulee huomioida kyberturvallisuuden hallinta myös riskitilanteissa. Tähän kuuluvat valmiit toimintasuunnitelmat ja mallinnukset organisaatiotasolla. Suunnitelmallisuudesta hyötyvät isojen toimijoiden rinnalla yhä useammin myös pienyritykset. Esimerkiksi yritykseen kohdistunut hyökkäyksen ilmetessä, jokaiselle vastuuhenkilölle löytyy oikea tehtävä ja tapa toimia.

Yritykset hyötyvät usein tietoverkon perusrakennetta kuvaavasta kuvasta ns. verkkotopologiasta, mikä nopeuttaa häiriötilanteiden vianselvitystä. Tämän avulla päästää käsiksi nopeammin siihen, mitä ympäristöstä voidaan eristää ja kuinka palauttaa järjestelmät nopeasti takaisin normaaliin toimintaan. Marskidatan asiantuntijoiden ammattitaitoisella osaamisella löydetään oikeat ratkaisut. Ratkaisut ovat aina työympäristöriippuvaisia, niitä ei voida määritellä ennen ymmärrystä kokonaisuudesta. Marskidata voi olla avuksi kartoittamalla ja ylläpitämällä ympäristöä, tapahtuu työskentely sitten toimistossa tai on liikkuvaa mobiilisti tapahtuvaa työskentelyä.

Mobiilisti ja tietoturvallisesti

Tietototurvanäkökulmasta etenkin mobiililaitteiden käyttö työvälineenä aiheuttaa haasteita. Miten voimme tietää, pitääkö käyttäjä tietoturvapäivityksistä huolta tai mitä applikaatioita hän asentaa mobiililaitteelle? Tietoturvan hallintaan löytyy kyllä nykyaikaiset ratkaisut. Keskitetyn hallinnan avulla voimme määritellä yrityksen mobiililaitteiden applikaatioiksi käytössä olevat sovellukset edellyttäen, että kyseinen tuotteistusperhe on tuettu laitteessa. Tuettujen applikaatioiden joukosta löytyy yleisimmät tuoteperheet, kuten Microsoftin työkalut. Lisäksi keskitetyn hallinnan kautta voimme tarvittaessa tehdä mobiililaitteeseen etänä tyhjennyksen tai lukituksen, laitteen kadotessa tai joutuessaan vääriin käsiin.

Pilvipohjaisten ympäristöjen hallinta

Pilvipohjaisten ympäristöjen hallinta koostuu eri järjestelmien ja käyttäjien laitteistojen keskitetystä valvonnasta. Valvonnan avulla on helposti nähtävissä, onko järjestelmien päivitykset onnistuneet asianmukaisesti tai onko käyttäjän tietoturva ajan tasalla. Myös tässä prosessissa huomioidaan käyttäjän yksityisyys ja turvallisuus. Myös pilvipohjaisten työympäristöjen toimintatapoihin saat Marskidatalta apuja erilaisten räätälöityjen koulutuksien avulla. Tällä tavoin saadaan turhat työtä haittaavat tekijät minimoiduksi ja työ sujuu usein työntekijän kannalta sujuvammin.

Herätys nykypäivän tietoturvan vaatimuksiin

Hyvä viestintä ja työntekijöiden kouluttaminen oikeaoppiseen työvälineiden käyttöön auttaa estämään jo paljon nykyisiä tietoturvan uhkia. Voit lukea lisää Markon blogista Tietoturvakoulutus parantaa yrityksen kyberturvallisuutta ja säästää rahaa. Nykypäivän rutinoitunut työskentely johtaa monesti tietoturva-aukkojen syntyyn, siksi olisi hyvä pysähtyä ja miettiä:

  1. Onko työvälineet ajan tasalla?
  2. Onko identiteetin hallinta ja monivaiheista tunnistautuminen käytössä?
  3. Olenko mahdollisesti hylännyt jonkun tärkeän päivityksen?
  4. Olenko voinut avata sähköpostia, mikä olisi haitallinen?

Marskidatalla voimme tarjota näihin kaikkiin nykypäivän työympäristön haasteisiin ratkaisuja, jotka sitten helpottavat rentoa ja luottamuksellista työskentelyä, ilman pelkoa siitä, että laite kaapataan tai jokin sovellus- tai applikaatio on haitallinen.

Pasi

System Specialist

029 170 1727

servicedesk@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down