Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Kyberpalautuminen

Tietoturva puhuttaa maailmalla yhä enemmän ja enemmän, ja ihan syystä. Ransomware- ja kyberhyökkäykset ovat yleistyneet huomattavasti aiempaan verrattuna, ja niiden seuraukset voivat olla vakavia ja tulla yritykselle kalliiksi. Hyökkäyksen aikana saatetaan poistaa tai tuhota yrityksen tärkeää dataa, ja joskus palautuminen tästä voi olla jopa mahdotonta. Datahävikin lisäksi riskinä on menettää asiakkaiden luottamus ja mainehaitta yritykselle. […]
Lue lisää

Tietoturva puhuttaa maailmalla yhä enemmän ja enemmän, ja ihan syystä. Ransomware- ja kyberhyökkäykset ovat yleistyneet huomattavasti aiempaan verrattuna, ja niiden seuraukset voivat olla vakavia ja tulla yritykselle kalliiksi. Hyökkäyksen aikana saatetaan poistaa tai tuhota yrityksen tärkeää dataa, ja joskus palautuminen tästä voi olla jopa mahdotonta. Datahävikin lisäksi riskinä on menettää asiakkaiden luottamus ja mainehaitta yritykselle. Liiketoiminnan turvaaminen modernin tietoturvan avulla onkin nyt yhä useampien yritysjohtajien agendalla. Yhtä lailla, kun kyberhyökkäysten torjumiseenkin, on yritysten osattava varautua myös hyökkäyksestä palautumiseen.

Mikä on kyberhyökkäys?

Kyberhyökkäys on (sen laajuudesta huolimatta) aina yrityksen toiminnalle vakava häiriö. Kyberhyökkäyksellä tarkoitetaan yksilön tai yrityksen tietokoneverkkoon kohdistuvaa hyökkäystä, jonka aikana hyökkääjä pyrkii onkimaan tietoa ja tiedostoja käyttöönsä, tai vahingoittamaan hyökkäyksen kohdetta. Kyberhyökkäys voidaan toteuttaa monin tavoin, kuten tietojenkalastelun, haittaohjelmien, hajautetun palvelunestohyökkäyksen (DDoS), kiristysohjelmien tai bottiverkkojen avulla.

Lue lisää kyberhyökkäyksistä täältä: Mikä on kyberhyökkäys? | Microsoft Security

Usein mediassa nähtävät kyberhyökkäysuutiset ovat tavallisiin ihmisiin kohdistuneita tapauksia, joissa on hyökätty esimerkiksi sosiaalisen median alustoille, tai muille henkilökohtaisia tietoja sisältäville sivustoille. Suomalaiset yritykset eivät kuitenkaan pääse huokaisemaan helpotuksesta, sillä aivan jokainen yritys voi olla yhtä lailla hyökkäyksen kohteena.

Lue Suomalaisen yritysohjelmistotalon tapauksesta täältä:  Lemonsoft toipuu tietomurrosta – suurin osa palvelimista toimii taas | Tivi

Kyberhyökkäysten estäminen

Yritysten verkkojen turvaaminen ennakoimalla ja valmistautumalla kyberhyökkäyksiä vastaan on oiva tapa aloittaa tietoturvan kehittäminen. Kyberhyökkäyksiä voidaan estää muun muassa investoimalla luotettavaan kyberturvallisuusjärjestelmään, hyödyntämällä monivaiheista todentamisjärjestelmää, kouluttamalla työntekijöitä kyberhyökkäyksiin ja -turvallisuuteen liittyen, sekä palkkaamalla oman IT-osaston tueksi kolmannen osapuolen tietoturvatiimi auttamaan yrityksen järjestelmien ja verkkojen valvontaan.

Lue lisää kyberhyökkäyksiltä suojautumisesta täältä: Kyberturvallisuus – Kuinka suojautua kiristyshyökkäyksiltä? - Marskidata

Näin palaudut kyberhyökkäyksestä

Vaikka hyökkäystä vastaan on pyritty valmistautumaan estokeinoilla, on hyväksyttävä myös se tosiasia, että joskus hyökkääjä voi kaikesta huolimatta päästä esteiden läpi. Tällöin on erityisen tärkeää pystyä palautumaan hyökkäyksestä mahdollisimman nopeasti. Jotta nopea palautuminen olisi mahdollista, on yrityksen pystyttävä tallentamaan ja suojaamaan kriittinen data, sekä löydettävä keino sen palauttamiseen.

Kyberholvi

Eli Dell Cyber Recovery Vault, on eristetty täysin yrityksen IT-ympäristöstä, joka tekee siitä näkymättömän hyökkääjälle. Yrityksen kriittinen data tallennetaan päivittäin holviin turvaan, eli jos varsinaiseen IT-ympäristöön päästään hyökkäämään, on datasta mahdollista palauttaa nopeallakin aikataululla ajan tasainen versio.

Kyberholviin tallennettaessa tieto lukkiutuu organisaation toimesta. Sitä ei voida siis tuhota tai muuttaa millään tavalla. Data pysyy holvissa juuri siinä muodossa, kuin missä se on sinne mennytkin.

Holvissa on näiden toimintojen lisäksi vielä Cyber Sense -analytiikka, joka tunnistaa organisaation varsinaisessa IT-ympäristössä saastutetun datan, jota yritetään kopioida holviin. Analytiikkatyökalu toimii näkymättömässä holvissa, joten hyökkääjä ei voi päästä siihenkään käsiksi. Cyber Sense käy läpi kaiken datan holvista, ei vain metadataa, jonka ansiosta se osaa aidosti tunnistaa kehittyneemmätkin hyökkäysyritykset. Käytännössä siis: jos tuotantopään datassa on jotain mätää, ja sitä yritetään tallentaa kyberholviin, Cyber Sense tunnistaa tilanteen, tekee hälytyksen ja samalla näyttää puhtaasta datasta löytyvän viimeisimmän version.

Kyberholvi on siis:

  • Näkymätön
  • Muokkaamaton ja tuhoamaton
  • Älykäs

Kyberholvin ansiosta hyökkäyksiltä, joilta palautumisessa menisi muutoin viikkoja, pystytään palautumaan jopa muutamissa tunneissa.

Sen lisäksi, että yritys ottaa kyberholvin käyttöönsä ja hyödyntää kolmannen osapuolen tietoturvatiimiä yrityksen järjestelmien ja verkkojen valvonnassa, on yrityksen IT-osaston hyvä ymmärtää perusperiaatteet kyberhyökkäystilanteista toipumiseen. Kyberturvallisuuskeskus on laatinut toimintaohjeet erilaisia kyberhyökkäystilanteita varten, ja niihin pääsee tutustumaan täältä: Toimintaohjeita kyberhyökkäystilanteista toipumiseen | Kyberturvallisuuskeskus

Yrityksen tietoturvan jatkokehittäminen on siis hyvä aloittaa ennakoimalla ja varautumalla pahimpaan ottamalla käyttöön kyberholvi, jolla varmistetaan nopea hyökkäyksiltä palautuminen.

Apua tietoturvan kehittämiseen ja juuri teidän ympäristöönne sopivien tietoturvapalveluiden käyttöönottoon saat ottamalla meihin yhteyttä esimerkiksi alla olevan lomakkeen kautta. Pidetään yhdessä huolta teidän yrityksenne kriittisestä datasta ja IT-ympäristöstänne.

Dell PowerProtect Data Manager -laite

Koe moderni tietosuoja integroidulla laitteella, joka perustuu PowerProtect Data Manageriin.

Helposti konfiguroitava ja hallittava PowerProtect Data Manager Appliance tarjoaa yhtenäisen käyttökokemuksen ja automatisoi tietokantojen, virtuaalikoneiden, tiedostojärjestelmien ja Kubernetes-säilöjen etsinnän ja suojauksen.

Järjestä suojaus suoraan intuitiivisen käyttöliittymän ja turvallisten tietojen avulla uusimmilla toiminnallisilla ja kyberuhkien sietokyvyllä. Anna tietojen omistajille mahdollisuus suorittaa omatoiminen varmuuskopiointi ja palautustoiminnot alkuperäisistä sovelluksistaan keskitetyn hallinnan ja valvonnan avulla.

Voit luottaa siihen, että tietosi ovat turvassa ja käytettävissä PowerProtect Data Manager Appliancen yksinkertaistetun käyttökokemuksen ansiosta.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pidä huolta IT-laitteistasi - 3 vinkkiä - Marskidata

Tietoturva tulostimissa ja monitoimilaitteissa - Marskidata

Tiedon varmistaminen, suojaaminen ja jatkuvuuden hallinta - Marskidata

Yrityksen viestintä tietoturvallisesti - Marskidata

Mika Häkkinen_Marskidata

Mika Häkkinen

System Specialist

040 481 7541

mika.hakkinen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down