Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Tietoturvakartoitus teidän ympäristöönne - MD M365 Health Check

Tietoturvasta ja sen tärkeydestä tuskin tarvitsee tänä päivänä erikseen maalailla uhkakuvia. Hiljattain uutisissa olleet tapaukset ovat varmasti kaikkien muistissa, mutta millaisia ajatuksia sinulle tulee mieleen omassa työssä, kun puhutaan tietoturvasta? Olet varmasti huomannut myös yksityiselämässä, että pankkisi saattaa varoittaa mahdollisista tietojenkalastelupyynnöistä. Saatat saada tekstiviestin, ettei postipakettiasi voitu toimittaa ja pyydetään kirjautumaan johonkin palveluun, jotta voit […]
Lue lisää

Tietoturvasta ja sen tärkeydestä tuskin tarvitsee tänä päivänä erikseen maalailla uhkakuvia. Hiljattain uutisissa olleet tapaukset ovat varmasti kaikkien muistissa, mutta millaisia ajatuksia sinulle tulee mieleen omassa työssä, kun puhutaan tietoturvasta?

Olet varmasti huomannut myös yksityiselämässä, että pankkisi saattaa varoittaa mahdollisista tietojenkalastelupyynnöistä. Saatat saada tekstiviestin, ettei postipakettiasi voitu toimittaa ja pyydetään kirjautumaan johonkin palveluun, jotta voit vaihtaa toimitusosoitteen tai sopia uuden ajan. Monenlaisia yrityksiä sinun henkilö- tai pankkitietojesi kalasteluun on liikkeellä. Näihin kaikkiin tietojenkalasteluyrityksiin on vain yksi motiivi. Saada rahaa.

Työelämässä tehdään hyvin saman tyyppisiä yrityksiä tietojen kalastelutarkoituksissa. Motiivi on aivan sama, mutta yrityksien arvokkain omaisuus on monesti tieto. Jos tietoihin päästään käsiksi, ne voidaan viedä, tuhota tai estää tietoihin pääseminen. Tietoa vastaan voidaan sitten vaatia lunnaita.

Tietojenkalastelua ja haitakkeita

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi 20.10.2023 varoituksen, jonka mukaan Suomalaisten organisaatioiden sähköpostitilejä kaapataan laajalle levinneen tietojenkalastelukampanjan avulla. Rikolliset ovat kalastelleet yritysten työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja sähköpostitse ja huijaussivujen avulla, sekä kirjautuneet saamillaan tunnuksilla Microsoft 365 -sähköpostijärjestelmiin. Kaapattuja tilejä käytetään uusien tietojenkalasteluviestien lähettämiseen sekä sisäisesti että muihin organisaatioihin.

Lähde: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/tietomurtoaalto-leviaa-organisaatiosta-toiseen-katkaise-tietojenkalastelu

Check Point Research tutkii verkossa tapahtuvia hyökkäyksiä ja heidän tuoreen raporttinsa mukaan erilaisten haitakkeiden levittäminen on siirtynyt verkkosivustoilta sähköpostiin kovalla vauhdilla. Jos vuonna 2018 haitakkeista tuli 33% sähköpostin välityksellä ja 67% verkkosivuilla klikkaillessa, on 2023 kuluneen vuoden ajalta 92% saatu sähköpostin kautta ja 8% verkkosivuilta. Myös muun muassa QR koodin käyttö tietojen kalastelussa on noussut 2023 elokuun ja syyskuun välillä 587%. QR koodista avattava linkki voi viedä sinut väärälle sivustolle, joka pyytää käyttäjänimeäsi ja salasanaa.

Siihen, miten helposti yrityksesi tärkeimpään assettiin, eli tietoon päästään käsiksi, voidaan tehdä monenlaisia turvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Ongelma monesti vain on, että ei tiedetä mistä aloittaa. Vahinkoja sattuu ja inhimillisiä arviointivirheitä tulee, kun kiireessä tehdään, sata asiaa on kesken, hommat seisoo, asiakas odottaa ja syömässäkin pitäisi jossakin välissä ehtiä käymään. Tulee kliksuteltua itsensä väärälle sivulle vaihtamaan sitä omaa salasanaa. Tapahtuu virhe.

Onneksi näistä asioista on sen verran jo opittu, että osataan olla viipymättä yhteydessä joko omaan IT osastoon tai kumppaniin, joka voi katso sattuiko mitään ja korjata asian.

Lue täältä Marskidatan ServiceDeskin vinkit tietoturvaan: Servicedeskin viisi vinkkiä tietoturvaan - Marskidata

MD M365 Health Check

Kuinka sitten näitä asioita voisi laittaa järjestykseen? Mistä olisi hyvä aloittaa? Me Marskidatalla olemme tehneet teille palvelun, jonka avulla voidaan kartoittaa M365 ympäristön nykytilanne. Homma starttaa siitä, että sovitaan aloituspalaveri. Aloituspalaverissa sovitaan aikataulusta ja katsotaan, että meillä on riittävät oikeudet ympäristöön. Tarvittavat oikeudet ovat Global Reader, sekä Security Administrator roolit. Näillä oikeuksilla ei tehdä muutoksia ympäristöön. Lopputulokset käydään läpi myöhemmin sovitussa päätöstapaamisessa. Itse kartoituksen aikana teiltä ei tarvita tähän henkilöresursseja.

Kartoituksessa keskitytään seuraaviin asioihin:

  • M365 asetukset. Sisältäen myös mm. Sharepoint, Exchange, Teams ja OneDrive palveluiden asetukset ja suositukset.
  • M365 Defender portaalin tietoturvan nykytilanne, suojauspisteet (Secure Score), suositukset ja huomiot osa-alueilla, identiteetin hallinta, tietoturvallisuus sekä sovellusturvallisuus.
  • Mikäli käytössä päätelaitehallinta (Intune), raportti laitekannan kunnosta.
  • Entra ID:n identiteetin hallinnan roolit.
  • Tenantin yleiset hallintokäytännöt.
  • Hallinta- ja käyttäjätilien nykytilanne, -lisensointi, -suositukset ja -huomiot.

No mitäs tästä kaikesta nyt sitten jää käteen lopputulemana?

Lopputuloksena on selkeä ja konkreettinen lista tehdyistä havainnoista. Raportin laaditaan niin, että sen lukemiseen ja ymmärtämiseen ei tarvita erityistä osaamista IT alalta, vaan tulokset voidaan käsitellä sujuvasti johtoryhmän tai hallituksen kokouksessa. Teemme teille valmiin listan ja suositukset mahdollisten ongelmakohtien korjaamiseksi, sekä tarvittaessa kehityspolun jatkoa varten.

Kenelle tällainen palvelu nyt sitten sopii?

Palvelu sopii kaikille, jotka haluavat esimerkiksi varmistaa, että aikaisemmin tehdyt parannukset ympäristössä on saatu tehtyä oikein ja halutaan siitä todisteeksi dokumentti. Taikka niille, jotka eivät tiedä, missä kunnossa ympäristö nykyisin on ja mihin suuntaan kehitysaskeleita olisi syytä ottaa ensimmäiseksi. Palvelu ei edellytä Marskidatan asiakkuutta, eikä myöskään velvoita teitä mihinkään kartoituksen jälkeen.

Huonoin vaihtoehto on olla tekemättä mitään.

Mitä seuraavaksi?

Voit aloittaa tietoturvanne kehittämisen lataamalla PK-yrityksen tietoturvaoppaan.

Lataa PK-yrityksen tietoturvaopas

Voit myös olla suoraan yhteyksissä meihin MD M365 Health Checkin osalta, niin pistetään pyörät pyörimään. Voit olla minuun yhteyksissä puhelimitse taikka sähköpostilla, tai jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Palataan pian asiaan!

Joun Rupponen 9

Jouni Rupponen

Key Account Manager

050 302 1034

jouni.rupponen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down