Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Windows Autopilotilla uuteen aikaan

Firman palvelukseen on astunut uusi työntekijä. Hän odottaa malttamattomana pääsevänsä näyttämään panoksensa uuden työnantajan palveluksessa ja johdattamaan organisaation nextille levelille. Rekryprosessin myötä on löytynyt timanttinen toteuttaja ja huippuunsa hiottu perehdytysjakso on meneillään. Työvälineetkin on saapuneet, joten kohta paukkuu. Tai ehkä huomenna, kun Make saa ton läppärin asennettua valmiiksi. Kyllä, tietokoneen saattaminen tehtaan paketista, valmiiksi urotekoihin, […]
Lue lisää

Firman palvelukseen on astunut uusi työntekijä. Hän odottaa malttamattomana pääsevänsä näyttämään panoksensa uuden työnantajan palveluksessa ja johdattamaan organisaation nextille levelille. Rekryprosessin myötä on löytynyt timanttinen toteuttaja ja huippuunsa hiottu perehdytysjakso on meneillään. Työvälineetkin on saapuneet, joten kohta paukkuu. Tai ehkä huomenna, kun Make saa ton läppärin asennettua valmiiksi.

Kyllä, tietokoneen saattaminen tehtaan paketista, valmiiksi urotekoihin, voi olla omanlaisensa projekti. Aikojen saatossa työasemille on joko ”tiputettu” tai asennettu käyttöjärjestelmä ennen laitteen käyttöönottoa. Olipa teknologia sitten Ghost, System Center Configuration Manager (SCCM) tai Microsoft Deployment Toolkit, niin taustalla on ollut samankaltainen idea. Ajatuksena on ollut tehdä hyvä levykuva eli image, johon tarvittavat ajurit, sovellukset ja päivitykset on lisätty. Joka tapauksessa uusi laite on vaatinut koneen esiasennuksen.  Nykyisin välineeksi tähän tarjoutuu myös Windows Autopilot.

Mikä on Windows Autopilot?

Windows Autopilot on Microsoftin pilvipohjainen työkalu. Se tarjoaa eri tilanteisiin suoraviivaisen tavan toteuttaa päätelaitteen esiasennus. Kyseessä voi olla esimerkiksi uuden päätelaitteen toimitus suoraan varastolta käyttäjälle. Käyttöönottoon liittyvät määritykset voidaan konfiguroida ennalta valmiiksi ja haluttaessa automatisoida asennusprosessi käyttäjän liitettyä laitteensa verkkoon ja kirjauduttua siihen ensimmäistä kertaa (user-driven mode). Tämä vapauttaa IT-osaston Maken aikaa ympäristön muuhun kehittämiseen ja tarjoaa uudelle timanttiselle toteuttajalle ensimmäiset onnistumisen tunteet uudessa pestissään.

Windows Autopilot -blogi

Microsoft Intune laitehallintaan

Jotta saat täyden hyödyn Windows Autopilotista, on taustalla oltava toimiva ratkaisu laitehallintaan. Microsoft Intune on tälläinen. Intunen avulla koneille voi upottaa yrityksen käytössä olevia sovelluksia, päivityksiä, tietoturvaa (esim. pakottaa bitlocker päälle) ja estää kirjautuminen järjestelmiin, jos laite ei täytä yrityksen tietoturvavaatimuksia.

Windows Autopilotin hyödyt

Windows Autopilotia voidaan myös käyttää olemassa olevan laitteen uudelleenasennukseen seuraavalle käyttäjälle (reset). Haluttaessa käytettävien sovellusten ja määritysten käyttöönotto voidaan myös toteuttaa ennen toimitusta käyttäjälle (pre-provisioning). Se nopeuttaa asennusprosessia käyttäjän saatua laitteen itselleen. Tähän meiltä Marskidatalta on saatavilla myös valmis palvelu Marski DMA:n myötä.

Windows Autopilotin hyödyt:

  • Yhtenäinen toimintamalli laitteiden käyttöönottoon
  • Toimituksen nopeus
  • IT:n aikaa vapautuu ympäristön kehitykseen
  • Mahdollisuus toimittaa laite suoraan tukkurilta käyttäjälle
  • Selkeä ja nopeampi prosessi lisää käyttäjätyytyväisyyttä

Niin suoraviivainen kuin Autopilotin perusidea onkin, vaatii se toteutuakseen tarvittavien määritysten valmistelun ennakkoon ja laitteen Windows 10 -version tulee olla tuettu. Tsekattavien asioiden listalla ovat myös verkko, johon uusi laite liitetään, sekä tarvittavat lisenssit. Esimerkiksi Microsoft 365 Business Premium, Enterprise E3 ja E5 sisältävät tarvittavat ominaisuudet Windows 10, Azure Active Directoryn ja Intunen puolesta. Avun oikeiden Microsoft palvelupakettien valintaan ja listan muiden kriteerien täyttymiseen, saat Marskidatan Account Managereilta.

Omaan työhöni peilaten Windows Autopilot on mainio vaihtoehto toteuttaa laitteiden käyttöönotto. Toki organisaatioiden koko sekä laitteiden ja sovellusten määrä huomioiden, on perinteisilläkin tavoilla edelleen paikkansa.

Jos idea pidemmälle automatisoidusta laiteasennuksesta tuntuu kiinnostavalta ja haluat selvittää, kuinka se on toteutettavissa teidän yrityksessänne, otahan yhteyttä. Selvitetään yhdessä, mikä on paras malli edetä juuri teille.

Mika Häkkinen_Marskidata

Mika Häkkinen

System Specialist

040 481 7541

mika.hakkinen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marskidata Oy

SaapumisohjeetLaskutustiedot
SaapumisohjeetLaskutustiedot

SaapumisohjeetLaskutustiedot
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down